Anton Valens: Stofzuigen (Slot) 2


Anton Valens schrijft lyrisch over ramen lappen. Ook over het schoonmaken van een ligbad kan hij heerlijk uitweiden. Het stofzuigen daarentegen komt slechts karig en vaak negatief aan bod. Stoppen slaan door, het ding maakt lawaai, het moet de trap op worden gesjouwd en wordt zelfs een tweetal keren letterlijk uitgestampt. Stofzuigen vermindert ook niet de vaak dwangmatige seksfantasieën van de hoofdpersoon in het boek. Hij vermoedt dat het een vorm van afleiding zoeken is.

Ook hier in Villa Aberson was stofzuigen altijd een klus waar we tegenop zagen. We hadden een sledestofzuiger. Althans, zo heet zo’n apparaat. Feitelijk sleep je een zware bak achter je aan. Rammel, rammel over de dorpels, de deurkozijnen vergeefs proberen te ontwijken. Klats, weer een stukje verf eraf. Van kamer naar kamer en iedere keer weer zoeken naar een stopcontact.

Het zuigen van de trap leverde levensgevaarlijke capriolen op. Balancerend, stap voor stap naar boven, halverwege de stofzuiger op een te smalle trede laten staan, het snoer beneden ophalen, dan eerst helemaal naar de eerste verdieping om de stekker in een stopcontact te drukken, daarna weer snel terug naar de plek waar de stofzuiger al gevaarlijk begint te wankelen, verder zuigen tot boven en dan weer helemaal naar beneden om de stofzuigersteel met mondstuk op te halen.

En nu, nu is stofzuigen een feestje. Sinds een paar maanden hebben we de Philips SpeedPro Max FC6823/01. In één woord fantastisch!!!! Het apparaat weegt nog geen 3 kilo. Moeiteloos loop je ermee door het huis. Hop, hop, hop, de trap op en af…. en dat allemaal zonder snoer.

Wat kwalificaties: een roterende borstel, een soepel scharnierend mondstuk, ook de zijkant ervan zuigt stof op, en een drietal leds aan de voorkant…. Lichtjes op een stofzuiger? Wie dat bedacht heeft…. Nou, neem maar van ons aan: dat is geweldig. Je ziet, zeker in de donkere hoekjes, het stof al gretig klaarliggen om opgezogen te worden. En dat is nu precies wat deze stofzuiger zo plezierig maakt.

En nog een vondst: het transparante, net te kleine, stofbakje. DAT DING MOET VOL. Leuk, dan nemen we de plinten ook nog even mee….

Anton Valens schreef Meester in de hygiëne in 2004. Er waren toen nog geen draadloze steelstofzuigers. Laat staan de Philips SpeedPro Max FC6823/01. Jammer. Met deze stofzuiger zouden de dwanggedachten vast minder zijn geweest en het had, zeker weten, prachtige passages opgeleverd in zijn boek.

Anton Valens: Meester in de hygiëne. Amsterdam, Uitgeverij Augustus, 2004.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Anton Valens: Stofzuigen (Slot)