Artist in residence: Heidi Linck in Fortmond


De IJssel bij Fortmond is een van de plekken die bezocht worden door de kunstenares Heidi Linck, voor het project Souvenirs Woeste Grond van Landschap Overijssel en het Kunstenlab in Deventer. Dit project wordt mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel.

Heidi gaat op zoek naar de Genius loci, de identiteit van de plek. Wij kijken door de ogen van de kunstenares en luisteren mee naar de verhalen die zij weet los te maken. Voegen haar observaties betekenis toe aan het gebied?

Heidi Linck was tijdens haar bezoek aan Fortmond bij ons te gast. En een mooier bedankje hadden we niet kunnen ontvangen: Van Heidi kregen we onderstaand verhaal. Een souvenir uit Fortmond dus.

Korea

‘Het staat er helemaal blank. Het heet Korea vanwege de muggen die er in de zomer zitten. Het is er nogal ontoegankelijk. Mensen associëren dat met Korea. Het is geen natuurlijk moerasbos. Korea is ontstaan door het afgraven van klei, waardoor het water omhoog kwam. Ooit liepen er smalspoorrails voor de kleiwagentjes. Er staan nu vooral elzen en wilgen, harde en zachte houtsoorten’.

Korea. Foto: Heidi Linck.
Meer verhalen heb ik niet gehoord of gevonden over dit bos. Toch wil ik deze prachtige plek vermelden. De associatie met Korea zegt ook iets over die mensen. Zijn ze daar geweest, als soldaat bijvoorbeeld? Misschien zijn de verhalen hierover goedbewaarde geheimen. Of moeten ze nog ontstaan. Ik wou dat hier een bootje lag.

Over Heidi Linck
Heidi linckHeidi Linck observeert plekken die zich aan de ruimtelijke ordening onttrokken hebben en spontaan transformeren. In haar tekeningen, ruimtelijke installaties en video’s komen deze plekken terug als autonome, levende objecten. Buiten haar atelier past zij haar onderzoek toe in concepten voor gebiedsontwikkeling, waarin ze deze plekken als ruimtelijke bijzonderheden integreert in de herontwikkeling van stedelijke en landschappelijke gebieden. In opdracht werkt ze tevens als adviseur, spreker, docent en curator.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.