Op onderstaande afbeelding werden we geattendeerd door de Facebookpagina Herinner je Olst. Inderdaad, op deze schoolplaat uit het begin van de vorige eeuw staat een afbeelding van een Abersonpers.
O st is net te ontcijferen. Olst vanzelfsprekend en zeker weten dus een vormpers van Johannes Aberson.
Twee conclusies wat ons betreft. De keuze van het onderwerp illustreert het belang van de baksteenindustrie in het Nederland van toen. En binnen deze wereld speelde de Machinefabriek van Aberson een cruciale rol.
Het volle leven was een lesmethode voor de eerste klassen van de lagere school, samengesteld door Jan Ligthart, Hendricus Scheepstra en W. Walstra. Het doel van deze, toen vernieuwende, methode was dat kinderen op een levendige en speelse manier de wereld leerden kennen. De vertelling staat voorop, vervolgens komen de platen en dan pas de leerstof.
Bij de methode horen 4 series schoolplaten: timmeren, grasland, metselen en bouwland. Elke serie bestaat uit 6 platen. Bij de schoolplaten zijn ook handleidingen verschenen. De methode werd in 1905 door Wolters uitgegeven. De laatste druk van het volle leven verscheen in 1927. Bij den kleimolen is getekend door W.K. de Bruin.