Blij met een dode haas 1


Albrecht Dürer Jonge haas, waterverf, gouache, 1506Stilleven met haas en andere jachtbuit, Jan Weenix, 1697. olieverf op doekWie man dem toten Hasen die Bilder erklärt.. Joseph Beuys 1965
De haas is natuurlijk een overbekend thema in de kunstgeschiedenis. Wie kent niet het jonge haasje uit 1506 van Albrecht Dürer? Of de haas die in 1965 in een galerie in Düsseldorf les krijgt van Joseph Beuys: Wie man dem toten Hasen die Bilder erklärt.
Vanaf de 17e eeuw zijn er talloze stillevens geschilderd van een dode haas. In de eetkamer of keuken van de gegoede burgerij mocht zo’n jachttafereel niet ontbreken.

En wij hebben nu ook zo’n haas in onze eetkamer hangen. Net geslacht, het vel er zojuist afgestroopt, het bloed sijpelt nog na. Valse romantiek is aan ons niet besteed.

Het beestje is geschilderd door Hetty Steyger (Amsterdam 1953). Het werk dateert uit 1987 en is trouwens afkomstig uit de collectie van het Drents Museum.

Het schilderij hadden we al een tijdje geleden gekocht. Het formaat van het papier is 70×100 cm en dan vind je niet zomaar een lijst waar dat netjes, met een passe-partout en al, in kan.

Vanmorgen waren we weer eens aan het rondkijken bij Lamers Handelsonderneming in Wijhe. We hadden het kunnen weten: daar stond ie. Lizzie, weer bedankt!!


Avatar

Over Villa Aberson

Wij wonen met z'n tweetjes in een monumentale villa in Olst, onder de rook van Deventer. De kinderen zijn al enkele jaren de deur uit: Ruimte genoeg dus. We heten u van harte welkom....

Een reactie stellen we op prijs

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Blij met een dode haas