De Aberson Brick Making Machine van Rudgwick Brickworks


Het is lastig om voor te stellen hoe belangrijk de Abersonfabriek geweest is. Rond 1980 werkten er nog zo’n 100 man. Nog moeilijker is het om een indruk te krijgen van de talloze machines, zoals die in die anderhalve eeuw geproduceerd moeten zijn.

De Aberson Brick Making Machine. Foto Ron Gough.

De Aberson Brick Making Machine. Foto Ron Gough.

In Rudgwick Brickworks in West-Sussex, Groot-Brittannië, draaide tot het einde van 2011 een installatie van Aberson nog op volle toeren. De machine kon 8 bakstenen tegelijk vormen en dat 32 keer per minuut. 15000 stuks per uur dus, althans volgens opgave van de fabriek. In de praktijk rolden er zo’n 11500 bakstenen per uur van de band. En ook dat is nog al wat.

Deze machine is gemaakt in 1966. (Een goed jaar volgens Ron Gough: “we won the World Cup”. Waarvan akte.) Nu pas krijg je een idee hoe groot de machinefabriek van Aberson geweest moet zijn. Wat in de 19e eeuw begon met het bedenken van een eenvoudige kleimolen is een eeuw later uitgegroeid tot de bouw van complete fabrieksinstallaties. Het is bewonderingswaardig dat het bedrijf de schaalvergroting zo lang heeft kunnen bijbenen.

In 1996 werd de Abersonfabriek overgenomen door de firma De Boer. Hier leeft de naam nog voort in het Aberson Cascade-systeem dat De Boer in productie heeft.

Ron Gough: Aberson Brick Press Final Make. The last bricks being made at Rudgwick Brickworks 13th December 2011, The End of an Era
So sad to see it go.

Deze foto’s en filmpjes zijn gemaakt door Ron Gough. Hij was werkzaam bij de Rudgwick Brickworks. Deze fabriek is in september 2012 gesloten. De Aberson Brick Making Machine heeft op 13 december 2011 de laatste bakstenen geproduceerd. Op deze dag zijn de filmpjes gemaakt.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.