De Heilige Barbara


Barbara, om precies te zijn, Barbara van Nicomedië, is natuurlijk het meest bekend als patrones van de mijnwerkers. In de Limburgse mijnen was 4 december, de naamdag van Sinte Berbke, zoals ze hier liefkozend genoemd wordt, zelfs een officiële vrije dag.

SONY DSC

Ook dit Barbarabeeld is afkomstig uit de mijnstreek. Links is duidelijk een schachtbok te herkennen.

In haar rechterhand heeft zij een toren. Het onmiskenbare attribuut van de Heilige Barbara.

Minder bekend is dat zij ook de beschermheilige is van de smeden. Ze is in ieder geval de jonge smid, die in 1847 hier aan de Jan Hooglandstraat in Olst een smederij begon, gunstig gezind geweest. Het bedrijf van de kachel-, hoef- en grofsmid en geweermaker Johannes Aberson groeide in enkele decennia uit tot een internationaal vermaarde machinefabriek.

Als u nu ook nog weet dat Barbara geldt als beschermster tegen brand, bliksem, storm en tegen een plotselinge dood, begrijpt u waarom zij een plaatsje gekregen heeft in onze tuin.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.