De mechanische slootenschooner


Nieuwsblad van Friesland 02-10-1935Struinend in de rijke geschiedenis van de Abersonfabriek kwamen we nog een leuke primeur tegen. De firma Aberson heeft de eerste maaiboot geproduceerd die op een succesvolle wijze sloten en weteringen kon schoon maken.

In die tijd een actuele kwestie: Het opschoonen kost veel arbeid en de kosten zijn niet gering, vooral ook daar het werk zoo tijdrovend is. Het Nieuwsblad van Friesland van 2 oktober 1935 houdt nog een slag om de arm: Het schijnt echter dat de machinist van het electrisch gemaal De Rambonnet van het waterschap “de Koekkoek” onder Kampen, de heer J. van Eyk, het probleem heeft opgelost.

De maaiboot is volgens ontwerp en teekeningen van den uitvinder door de machinefabriek gebouwd.

Een van de directeuren, Johannes Aberson, de ir. in het artikel, geeft de credits geheel aan de uitvinder: Na verschillende niet geslaagde pogingen in binnen- en buitenland komt z.i. aan den heer Van Eyk de eer toe, dit probleem volledig te hebben opgelost.

Een bescheidenheid die siert, maar het waren toch maar mooi de technici van de Abersonfabriek die uiteindelijk deze waterplant-snijmachine wisten te bouwen!!

Een paar jaar later blijken er al meerdere maaiboten verkocht te zijn. De verschillende onvolmaaktheden van het prototype van de bedenker zijn inderdaad door de N.V. Machinefabriek v/h Joh. Aberson te Olst op gelukkige wijze opgelost.

Leeuwarder courant 06-05-1939


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.