De IJssellinie


De IJssellinie is een interessant document in staal en beton van de Koude Oorlog. Deze waterlinie is in de jaren ´50 aangelegd om een mogelijke aanval van de Russen te vertragen. De kern van het linie was een stuw in de rivier de IJssel. Deze moest het rivierwater tegenhouden. Via een inlaat zou een strook van zo’n 10 tot 20 kilometer naast de rivier overstromen.

Top secret: De bewoners van Olst wisten van niks….

Inlaat IJssellinie

Vierlingkazemat

De stuw werd beschermd door kazematen: luchtafweergeschut en ingegraven shermantanks. Op uw fietstocht of wandeling rond Olst komt u deze vast wel tegen. In het bos bij landgoed De Haere ligt nog altijd een commandobunker en een noodhospitaal. Deze zijn regelmatig voor publiek opengesteld. Het inlaatwerk in de IJsseldijk is geheel gerestaureerd en vrij toegankelijk.

IJssellinie Noodhospitaal
Op het landgoed De Haere is een wandelroute uitgezet van ongeveer 45 minuten. U krijgt dan een aardig beeld van deze bizarre bladzijde uit de Vaderlandse geschiedenis.

De Stichting IJssellinie heeft een wat langere route samengesteld. Klik hier voor de route kaart.

De IJssellinie ligt op ongeveer 4 km van Bed & Breakfast Villa Aberson, nog geen 20 minuten fietsen.

Als u Het Hanzestedenpad wandelt komt u ongetwijfeld langs de IJssellinie. Deze route loopt voor een deel over het landgoed De Haere.