De Joodse begraafplaats in Den Nul


Op de Joodse begraafplaats in Den Nul staat maar één grafsteen. Hier is het graf van Marianne Zendijk-van Spiegel. Zij en haar man Aron Mozes Zendijk (1794-1874) zijn de eerste generatie van één van de belangrijkste ondernemersfamilies van Olst.

De Joodse begraafplaats

Haar man begon in 1834 als vleeshouwer en spekslager. Na zijn dood zette Marianne van Spiegel dit bedrijf samen met haar jongste zoon Joseph Aron voort.

De andere twee zonen startten een eigen slagerij. Na het overlijden van de oudste zoon Mozes Aron ging David Israël alleen verder. In 1916 konden zijn 5 zonen twee bloeiende bedrijven overnemen: Zendijks Exportsslachterij en Fabrieken en De Olster Asphaltfabriek.

Joseph Aron kocht in 1919 de Twellosche Exportslachterij en sloot zijn bedrijf in Olst.

Grafsteen Marianne Zendijk-van Spiegel

Marianne Zendijk-van Spiegel werd in 1914 in Den Nul begraven. Waarschijnlijk zijn er meer graven geweest. Alleen dit graf is behouden gebleven.

Richtingwijzer Joodse begraafplaatsDe begraafplaats ligt verscholen tussen de later gebouwde woonhuizen. In 1979 noemde H.J.van Baalen in zijn boek Joods Leven Deventer en omstreken de begraafplaats nog Het vermoedelijk meest vergeten Joodse begraafplaatsje van Nederland. Inmiddels is het begraafplaatsje echter netjes opgeknapt en omheind door een hekwerk.

De begraafplaats is in Den Nul goed door bordjes aangegeven. De verantwoordelijke ambtenaar voor deze wegwijzers heeft echter blijkbaar weinig cultureel besef: Het kruis is toch bij uitstek het symbool van het christelijke geloof.

Maar dat terzijde.