Het stenen kruis van Boxbergen


Als u vanaf Bed & Breakfast Villa Aberson naar Wesepe gaat, komt u na enkele kilometers langs het befaamde stenen kruis van Boxbergen. Het kruis staat in een weiland in de Eikelhof, vlakbij het kruispunt Boxbergerweg-Eikelhofweg.

Het stenen kruis van Boxbergen

Het kruis dateert uit 1493 en dat is op zichzelf al bijzonder. In het Sallandse landschap van zand en klei is 2 of 3 eeuwen al oud. Middeleeuws kunnen kerkjes zijn, een enkele versterkte boerderij of spieker, een grafsteen op een kerkhof en natuurlijk de havezathen: Al gaat het ook dan vaak slechts om bouwfragmenten. De rest van de bebouwing was van hout en dus al lang verdwenen.

Maar niet dit kruis dus….

Het verhaal gaat dat het kruis niet afgebroken mag worden. Verplaatsen is het onheil afroepen: Misoogsten, moord, brand, of willekeurig welke hel en verdoemenis mensen over zich weten af te roepen.

In het zandstenen kruis is een wapenschild uitgehouwen en een nog slechts ten dele leesbare tekst over een zekere Johannes Lueckens, die hier op Sint Michielsdag (29 september) in het jaar 1493 gestorven zou zijn. Hoe en wat, maakt deel uit van het raadsel….

In de eeuwen dat het kruis er staat, zijn tal van verhalen bedacht en mogelijke verklaringen doorverteld. Overleveringen die het kruis alleen nog maar mysterieuzer maken. Volksfantasieën die elk weldenkend mens eigenlijk naast zich neer zou moeten leggen. Maar twijfel blijft…., twijfel genoeg om hogere machten niet te willen bruskeren….

En dus staat het kruis hier al meer dan 6 eeuwen!!

Te onheilspellend allemaal?? Dan maar weer op de fiets terug naar Bed & Breakfast Villa Aberson in Olst.