Landgoed ‘t Nijendal en het Hanzebos


Vlakbij Bed & Breakfast Villa Aberson ligt Landgoed ‘t Nijendal. Dit gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Bij het Nijendal horen de twee boerderijen Hooge Kamp en De Zoogenbrink.

Het Hanzbos
Het naamgevende landhuis is aan het eind van de 19e eeuw gesloopt. De tuinmanswoning en het koetshuis zijn bewaard gebleven en worden nu particulier bewoond. Door het Nijendal stroomt de Zandwetering, dezelfde wetering die 500 meter ten oosten van Bed & Breakfast Villa Aberson loopt. Op het landgoed is de Zandwetering verbreed en is er een nevengeul aangelegd. Inmiddels is hier een schitterend natuurgebied ontstaan.

Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862)Recenter van aanleg is het Hanzebos. Hanze, dat was toch Middeleeuwen? Precies. De inzet is om hier een landschap te creëren zoals het in die tijd had kunnen zijn: Grazige weiden met verspreide bomen.

De koeien die er grazen maken het idyllisch tafereel compleet. U waant zich in een schilderij van de romantische schilder Barend Cornelis Koekkoek.

Op het Landgoed ‘t Nijendal zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Een van de vertrekpunten van de uitgezette routes is boerderij De Zoogenbrink. Langs de Zandwetering loopt een nieuw fietspad, het Holtermanspad.

Bermmonument 5 mei 1875Let ook op de graanvelden op het landgoed. De goudgele velden worden in de zomer opgevrolijkt door de felle kleuren van akkeronkruiden als korenbloem, klaproos, gele ganzebloem en bolderik.

Vlakbij boerderij De Zoogenbrink staat dit gedenksteentje in de berm. Op 5 mei 1875 overleed hier jonkheer E. Teding van Berkhout na een val van zijn paard.

Nu weet u dus waar u ‘s avonds nog even naar toe kunt gaan als u verblijft in Bed & Breakfast Villa Aberson.