De oude constructiehal


Pas als je in de oude constructiehal van de machinefabriek van Aberson staat, krijg je een idee over de grootte van het complex. De twee jongere hallen zijn nog veel groter, maar bouwkundig en historisch niet zo interessant.

Machinefabriek van Aberson

De hal heeft een staalskelet. Over de hele lengte loopt een dubbele rij ramen. Aan één zijde ontbreekt de onderste helft. Aan die kant is de ruimte, waarschijnlijk na de verplaatsing van de hal, met een lager deel uitgebouwd. De ramen zijn, zo lijkt het althans, hergebruikt bij deze aanbouw.

Aberson 9De kopse kant aan de noordzijde heeft tweemaal drie ramen boven elkaar. De overgebleven gevelvlakken zijn voorzien van een baksteenvulling.

De kolommen bestaan uit dubbele U-profielen. Hiertussen zijn de bakstenen gemetseld. De kolommen hebben een heus basement in de vorm van een afgeknotte driehoek.

Het lijkt vrij waarschijnlijk dat de hele staalconstructie in eigen huis vervaardigd is. Door historisch onderzoek moet dat vrij gemakkelijk te achterhalen zijn.

Voorlopig blijft deze hal nog wel even staan. En dan? Dat weet je pas als het verhaal van deze plek is verteld


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.