De schoorsteen van de buren


De schoorsteen van de Abersonfabriek achter Villa Aberson. Het raam is van de kamer van het inwonende dienstmeisje.

De schoorsteen van de Abersonfabriek achter Villa Aberson. Het raam is van de kamer van het inwonende dienstmeisje.

Aansluiting schoorsteen. En al tientallen jaren proberen vogels op de schoorsteen hun nesten te bouwen.SchoorsteenEn eindelijk hebben nu ook de onderkant van de schoorsteen van de Abersonfabriek kunnen bekijken.

Eerder al dateerden wij de schoorsteen waarschijnlijk dichter bij 1950 dan voor de Tweede Wereldoorlog. Dit wordt bevestigd door deze foto’s.

Net als de rest van de schoorsteen is ook de kleine sokkel niet gedecoreerd. De overgang van voet naar schacht is op een eenvoudige manier afgeschuind. Niet al te oud dus.

Een nauwgezette vergelijking van een foto uit 1960 en de huidige situatie laat zien dat de schoorsteen vroeger hoger geweest is, met een uitkragende top. Bij het afbreken zullen de trekbanden zijn aangebracht. Of zou deze pijp toch pas na 1960 gebouwd zijn? Al lijkt dat laatste ons erg onwaarschijnlijk.

Aberson 1De Abersonfabriek rond 1960, op de achtergrond Havezathe Averbergen. De villa is net te zien, linksonder op de foto.

Om de beschrijving van de kloeke schoorsteen compleet te maken:

Naar boven toe verjongt de pijp. Hij is gemetseld met radiaalstenen. De stijgijzers zijn nog aanwezig.

Hij zal gebouwd zijn voor het afvoeren van de rookgassen van een oliegestookte verwarmingsketel.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .