Een 50 jaar oud atlasje (vervolg)


Bladerend door het schoolatlasje dat we vonden op zolder (zie: Een 50 jaar oud atlasje….) komen we een mooie vogelvluchttekening van een rivierengebied tegen. Als er ook een schoorsteen ingetekend was, dan had het dorpje Olst kunnen zijn…. Vogelvluchttekening rivier
Een halve eeuw later heeft de tekening een hoog Anton Pieck-gehalte: De kleine scheepjes in het water, het vrachtwagentje van de melkrijder, de hooiruiters in de uiterwaard. Zo vanuit de lucht gezien een rustiek tafereel, al zal de werkelijkheid heel wat weerbarstiger zijn geweest. Let vooral ook op hoe iedere m² van het landschap in gebruik is.

De tekening van een dwarsdoorsnede uit het atlasje laat de structuur van de rivier zien: (winter-)dijk, (zomer-)kade en uiterwaard. Daar is ogenschijnlijk weinig aan veranderd.

Doorsnede rivier
Ogenschijnlijk: De maker van deze twee tekeningetjes zal niet hebben kunnen bedenken dat nog geen twee generaties later het rivierwater weer vrij spel zou krijgen in delen van de uiterwaard. Het oudste en bekendste voorbeeld is de Duursche Waarden.

Met behulp van de meer dan 50 jaar oude doorsnede valt nu makkelijk te begrijpen wat natuurontwikkelaars hier hebben gedaan: Door een gat te maken in de kade kan ook bij laag water het rivierwater ongehinderd de uiterwaard in stromen.

Begrijpen lukt dus wel, maar valt het ook uit te leggen aan de tekenaar van toen??


Avatar

Over Villa Aberson

Wij wonen met z'n tweetjes in een monumentale villa in Olst, onder de rook van Deventer. De kinderen zijn al enkele jaren de deur uit: Ruimte genoeg dus. We heten u van harte welkom....

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.