Een 50 jaar oud atlasje….


Kaartje Overijssel- Uitsnede

In één van de boekenkasten op de zolder van Bed & Breakfast Villa Aberson kwamen we een oud atlasje tegen: Ons Eigen Land, Atlas van Nederland door W. Bakker en H. Rusch. Dit schoolatlasje verscheen voor het eerst in 1941. Onze editie dateert uit 1963.

Nu wij zelf in Olst zijn neergestreken, kunnen we het niet nalaten om de kaart van Overijssel open te slaan en de IJsselstreek op te zoeken.

Exact 50 jaar oud is het atlasje. Het aandoenlijke beeld dat het kaartje laat zien, is geschiedenis geworden.

Van de baksteenfabrieken langs de IJssel rest alleen nog de oude steenoven van Fortmond. Het appeltje en het peertje stonden voor de vele fruitboomgaarden. In Olst zijn er op dit moment nog twee overgebleven. Wie weet voor hoe lang….

Het geslachte varken is familie van het varkentje op de kaart: Het vee voor de, inmiddels ook verdwenen, slagerijen kwam uit de regio. Nu worden de bio-industrie-beesten door heel Europa versleept.

En inderdaad, een rood-bont koetje: MRIJ, Maas-Rijn-IJssel, het karakteristieke runderras van de IJsselstreek. Veel zult u er niet meer tegenkomen…. Het aantal rood-bonte koeien was al behoorlijk gedaald. Na de MKZ-Crisis van 2001 zijn veel boeren definitief op zwartbont vee over gegaan.

Kaartje Overijssel
Kijk zeker ook nog even op de hele kaartblad van Overijssel. Deventer was nog gewoon Koekstad. Twente stond vol met textielfabrieken. Ga zo maar door….

En dat allemaal in precies een halve eeuw!


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.