Te mooi om waar te zijn


Enkele jaren geleden organiseerde de Stichting Indigo Almelo de tentoonstelling Het Paar en de Kunst. Het paar was in dit geval het kunstenaarsechtpaar Iny Nahuys en Eldert Willems. Zij woonden van 1963 tot 1980 op Groot Hoenlo.

Eldert Willems en zijn vrouw Iny Nahuys in tuin van kasteel Groot Hoenlo te Olst. Bron: Letterkundig Museum.

Aan diverse kunstenaars en schrijvers bood Groot Hoenlo onderdak. Met recht kan Groot Hoenlo in die tijd een broedplaats van creativiteit en artistieke acties genoemd worden. De bekendste bewoner is natuurlijk Harry Mulisch geweest, maar ook kunstenaars als Pim van Pagée, Maja Eckhardt, Klaus Versteegen en Theo Michels hebben er gewoond.

Affiche Pagee, Maja van Groot Hoenloo 25-26 mei 1969Het echtpaar speelde hierbij een belangrijke en stimulerende rol, denk bijvoorbeeld aan de manifestaties van Stichting Y en Werkgroep Ei. Dankzij de inspanningen van Eldert Willems werd Groot Hoenlo een dependance van het Letterkundig Museum in Den Haag. Menig literaire tentoonstelling vond op Groot Hoenlo plaats.

Bij de tentoonstelling is een begeleidende catalogus verschenen. In de bijdrage Te mooi om waar te zijn van Henk Laarakkers, wordt een aardig beeld geschetst van deze periode in Olst. Klik hier om de catalogus te lezen.

Iny Nahuys overleed in maart 2009, Eldert Willems in augustus 2012.

Uitnodiging voorkantUitnodiging achterkantCatalogus Stichting Indigo Almelo ‘Het paar en de Kunst’. Iny Nahuys: Textielschilderijen. Eldert Willems: Teksten, tekeningen, inktschilderingen, visuele filosofie. 23 oktober t/m 28 november 2010. Uitgave: Stichting Arph Archief, Texel, oktober 2010.


Avatar

Over Villa Aberson

Wij wonen met z'n tweetjes in een monumentale villa in Olst, onder de rook van Deventer. De kinderen zijn al enkele jaren de deur uit: Ruimte genoeg dus. We heten u van harte welkom....

Een reactie stellen we op prijs

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.