Kaas


Een van de verhalen, die het oud personeelslid ons vertelde, ging over kaas. Kaas? Ja inderdaad, over kaas.

De machinefabriek Aberson was gespecialiseerd in machines voor de baksteenindustrie. De belangrijkste vinding was de vormpers. Klei wordt in bakken gedaan. Deze worden daarna omgedraaid om zo de klei uit de vorm te kunnen halen.

Bij de productie van kaas wordt eigenlijk dezelfde procedure gevolgd.

In de laatste decennia van het bestaan van de fabriek zijn door Aberson verschillende kaaspakhuizen ingericht. Door deze nieuwe markt werd de verminderde vraag vanuit de baksteenindustrie voor een deel opgevangen.

Bij de rijping van kaas ontstaat een korst. De machinefabriek is jaren bezig geweest om een machine te ontwikkelen om deze korst te kunnen verwijderen. Ondanks talloze pogingen is dit niet gelukt.

Op een gegeven moment werden er twee hele grote kazen uit Italië bij de fabriek bezorgd. Hier bleken de technici van Aberson helemaal niet mee uit de voeten te kunnen.

De ontwikkeling werd stopgezet en de twee kazen zijn uiteindelijk maar in stukken gesneden en verdeeld onder het personeel.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.