PD


Zo’n huis als Villa Aberson zit vol verhalen en herinneringen. Deze week spraken we met een oud personeelslid van de Abersonfabriek. Hij heeft 33 jaar voor de familie Aberson gewerkt. Een aantal jaren ook in ons huis. In die tijd, van 1965 tot 1986, was het in gebruik als kantoor van de Abersonfabriek. Wat nu uw badkamer is, was toen zijn werkplek.

De laatste twee directeuren waren twee neven, Gerhard Jan en Gerrit Jan. De eerste, en oudste, was technisch en algemeen directeur. Zijn neef leidde de verkooporganisatie.

Gerhard Jan Aberson werd kortweg PD, president-directeur, genoemd. En nog steeds wordt in Olst met veel respect over PD gesproken.

PD woonde in Tyron House, het landhuis naast Villa Aberson. Voor ons is het aardig om te weten dat ons kantoor vroeger de kamer van PD was: zijn domein. Hier kwam je niet. Je kijkt vanaf deze ruimte uit op Tyron House. De PD moet gedacht hebben: Andere mensen hoeven niet bij mij naar binnen te kunnen kijken.

Ook het meidenkamertje was van PD. Alleen hij had de sleutel.

In de andere kamers op de bovenverdieping was de handelsafdeling gevestigd. De tweede verdieping was niet in gebruik en alleen toegankelijk via een luik. De trap hier naar toe is later aangebracht. Het houtsnijwerk van de trappalen zijn kopieën van de hoofdtrap.

 Tyrone House uit 1948. Ontworpen door de Olster architect Lambertus Mensink.

Tyrone House uit 1948. Ontworpen door de Olster architect Lambertus Mensink.

Gerhard Jan Aberson was in 1937 in London getrouwd met Mary M’Kinstry. Hij ambieerde een internationale carrière. Op verzoek van zijn vader kwam hij na de Tweede Wereldoorlog weer naar Olst om de leiding om zich te nemen van de fabriek.

Dit had niet zijn eerste voorkeur. Het verhaal wil dat als tegemoetkoming zijn vader een Engels landhuis voor hem liet bouwen: Tyrone House. Tyrone is de naam van een graafschap in Noord-Ierland. Mary M’Kinstry was geboren in het plaatsje Dungannon in dit deel van Groot-Brittannië.

Het huis is dus veel jonger dan het lijkt. Het is gebouwd in 1948 naar een ontwerp van de Olster architect Lambertus Mensink.

Als een werknemer ziek was, dan werd de grote Pontiac van PD uit de garage gehaald en een personeelslid reed de zieke dan naar de dokter of naar het ziekenhuis. Desnoods werd er helemaal naar het westen van het land gereden.

Respect en waardering: In de tuin van Tyrone House stond tot vorig jaar een fraaie bronzen zonnewijzer. Deze was geschonken door het personeel van de fabriek.

Die tijd is voorbij en komt ook niet weer: het mag welhaast symbolisch heten dat de zonnewijzer vorig jaar gestolen is en waarschijnlijk omgesmolten voor het metaal.

De herinnering is bij deze geboekstaafd.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.