Een katholiek vogeltje 1


Nee hoor, dit is geen, wat groot uitgevallen, wijwaterbakje, dit wordt een loknest voor een zwaluw. Een boerenzwaluw om precies te zijn. Binnenkort gaat de fabriek naast ons huis tegen de vlakte en wie weet kunnen we de daar nestelende zwaluwen verleiden om in uw tuin hun nesten te bouwen.

Volgens Gerard Reve zijn de papegaai en de raaf katholiek. En een vogeltje dat zo’n nestelplek verkiest, mag dan toch zeker ook tot de katholieke dieren gerekend worden?

“Er zijn twee katholieke vogels: de eerste is de raaf, ‘omdat hij Cras kon roepen, teneinde daarmee de zondaars te vermanen. Meer dan dat ene woord “Cras” kon de vogel niet uitspreken, maar een goed verstaander wist waar hij aan toe was. De gehele zin luidde immers Hodie mihi, cras tibi, Latijns dus voor Ik krijg jou nog wel. De andere als katholiek dier erkende vogel was de papegaai, iets wat men niet zo één twee drie zoude verwachten, maar het was omdat hij Ave kon zeggen, het eerste woord van het misschien wel belangrijkste gebed dat er bestond.” Gerard Reve: Bezorgde ouders.


Avatar

Over Villa Aberson

Wij wonen met z'n tweetjes in een monumentale villa in Olst, onder de rook van Deventer. De kinderen zijn al enkele jaren de deur uit: Ruimte genoeg dus. We heten u van harte welkom....

Een reactie stellen we op prijs

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Een katholiek vogeltje