Een katholiek vogeltje 1


Nee hoor, dit is geen, wat groot uitgevallen, wijwaterbakje, dit wordt een loknest voor een zwaluw. Een boerenzwaluw om precies te zijn. Binnenkort gaat de fabriek naast ons huis tegen de vlakte en wie weet kunnen we de daar nestelende zwaluwen verleiden om in uw tuin hun nesten te bouwen.

Volgens Gerard Reve zijn de papegaai en de raaf katholiek. En een vogeltje dat zo’n nestelplek verkiest, mag dan toch zeker ook tot de katholieke dieren gerekend worden?

“Er zijn twee katholieke vogels: de eerste is de raaf, ‘omdat hij Cras kon roepen, teneinde daarmee de zondaars te vermanen. Meer dan dat ene woord “Cras” kon de vogel niet uitspreken, maar een goed verstaander wist waar hij aan toe was. De gehele zin luidde immers Hodie mihi, cras tibi, Latijns dus voor Ik krijg jou nog wel. De andere als katholiek dier erkende vogel was de papegaai, iets wat men niet zo één twee drie zoude verwachten, maar het was omdat hij Ave kon zeggen, het eerste woord van het misschien wel belangrijkste gebed dat er bestond.” Gerard Reve: Bezorgde ouders.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Een katholiek vogeltje