Een leuk afscheidsgeschenk van VVV Olst


VVVOlst en Wijhe, export slachterijen. We moesten een kwartiertje googlen om te begrijpen wat burgemeester Nawijn van Olst bedoelt met het, volgens hem, bekende lagere schoolrijmpje over “exportslachterijen”. Hij schrijft dit in het voorwoord van een VVV-gidsje van Olst uit 1954. Te jong dus….

Dit gidsje heeft VVV Olst ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan laten herdrukken. En als lid kregen wij dit cadeau. Het is tevens gelijk een afscheidsgeschenk. VVV Olst fuseert volgend jaar met Toerist Info VVV Wijhe.

Aandoenlijk om te lezen. De Vereniging voor Vreemdelingenverkeer heeft nog heel wat regels nodig om te benoemen wat vacantie is. Deze dagen gebruiken we om bijgeladen te worden opdat we weer beter bestand zijn tegen het niet al te gemakkelijke leven van tegenwoordig.
Advertentie gidsje

De advertenties spreken het meest tot de verbeelding. De firma Boerhof op de Boskamp adverteert met manifacturen. Hotel Dalhuisen is trots op zijn kamers met koud en warm stromend water, alsmede DOUCHE-CEL. De vleeswarenfabrieken Olba en Zendijk (4 lijnen!) zijn er nog. Melkhandel Bongers is onder meer gespecialiseerd in rijst en havermout.

De steenfabrieken, de asfaltfabriek, de zuivelfabriek, de fruitveiling, machinefabriek Aberson, allemaal verdwenen. De havezathe Averbergen, grenzend aan Villa Aberson, gesloopt.

Maar we kunnen de woorden van burgemeester Nawijn nog steeds onderschrijven: Het loont dan ook enigszins de moeite tochten te maken in ons schone IJsseldorp, waar het oog geboeid en het gemoed getroffen wordt door de ontroerende schoonheid.

Een goed idee van de jubilaris!!


Avatar

Over Villa Aberson

Wij wonen met z'n tweetjes in een monumentale villa in Olst, onder de rook van Deventer. De kinderen zijn al enkele jaren de deur uit: Ruimte genoeg dus. We heten u van harte welkom....

Een reactie stellen we op prijs

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.