Een spannend en suggestief beeld


En toch nog een schilderij gekocht. Knieën I uit 1977 van Aad Berlijn. Een tweeluik, formaat 132 bij 140 cm. Een best ding dus….

Aad Berlijn Knieen I

Het schilderij is eenvoudig van opzet: schetsmatig geschilderde, cirkelvormige banen in verschillende tinten grijs. Linksonder twee bovenbenen, gehuld in roze nylonkousen. De benen zijn over elkaar geslagen. De golvende zoom van het korte jurkje of rokje is roze gebiesd. Een jonge vrouw, een meisje? Rechts een half openstaand raam. Hiermee wordt het perspectief van het schilderij duidelijk. Zij ligt dus, met opgetrokken benen.

Een spannend en suggestief beeld. Een liggende vrouw, een raam op een kier. Wat u er verder van maakt zit in uw hoofd….

atelier-met--AadUitgaande van duidelijk herkenbare dagelijkse voorwerpen en beelden speelt Aad Berlijn in zijn tekeningen en schilderijen een spel met perspectief en ruimte, met figuratie en abstractie, met metrum en ritme, met beweging en stilstand. Hoewel ze er spontaan en los uitzien, zijn de meeste van zijn werken gebaseerd op vele schetsen en voorstudies. Het resultaat werkt krachtig, fascinerend en vaak vervreemdend, en is steeds duidelijk van de hand van Aad Berlijn. Zijn werk is opgenomen in de collecties van het Stedelijk museum te Amsterdam en de Rijksdienst beeldende kunst.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.