Een vervalsing van de vervalser!


Han-van-Meegeren-HertjeOp dit moment worden de opnamen gemaakt voor een film over het leven van de schilder Han van Meegeren (1889-1947), Een echte Vermeer. Dit najaar zal de film in de bioscopen te zien zijn.

Het verhaal mag bekend verondersteld worden. De vervalste Vermeers, de rol van de kunstkritiek en in het bijzonder de rol van de directeur van Museum Boymans, Dirk Hannema. En dat met de Tweede Wereldoorlog als achtergrond. De vermeende collaboratie van Han van Meegeren met de nationaal-socialistische bezetters leidde uiteindelijk tot de ontmaskering van deze Meestervervalser.

Han van Meegeren was zeker geen onverdienstelijk schilder. Al is zijn werk vaak wel erg zoet, van zoet tot mierzoet. Ja inderdaad, dat Hertje, dat is van Han van Meegeren. Brrrr…. niet ons ding…..

En toch, op onze zolder lag een houtskooltekening van Han van Meegeren. Althans volgens de handtekening. Een zittende man, die, zo te zien, aan het tekenen is. Schetsmatig en snel opgezet. Al doen het gezicht en de handen klungelig aan en lijken de schoenen aan de grote kant. Een heel verschil met dat aandoenlijke hertje.

Om er zeker van te zijn, hebben we de vraag voorgelegd aan Jan Saris, Han van Meegeren specialist. En onze vermoedens worden bevestigd. Volgens hem klopt de handtekening van geen kanten en is de stijl van het tekenen en de de techniek zeker niet van Han van Meegeren: Ik kan U 100% verzekeren, deze tekening is zo vals als wat. Een vervalsing van de vervalser!

Goh, dat is nog leuker dan een echte. Ter gelegenheid van de film hebben we de tekening tevoorschijn gehaald. Hij hangt aan het einde van de hal, rechts. Maar wel in een donker hoekje.

Han van Meegeren?


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.