En Kuipers’ nummer 5 1


En als je de vierde villa van de Olster architect Klaas Kuipers gevonden hebt, dan delf je door op Delpher. Met als resultaat nummer 5!!! Een dokterswoning onder architectuur van den heer K. Kuipers uit 1928. Zeven jaar jonger dan Villa Aberson.

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant 21-02-1928

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant 21-02-1928

Dokter J.U. Bolt, via Google is deze snel getraceerd. Een van de huisartsen in Olst is Pieter Dijksterhuis. Hij nam de praktijk in 2001 over van L.Ch. den Hollander, die de praktijk overnam van Pekelharing, die de praktijk op zijn beurt weer overnam van Bolt. Gevonden!! Deze villa ligt aan de Rozenhof, ook weer op enkele minuten wandelen van Villa Aberson.


De rietgedekte villa is, terecht, een gemeentelijk monument. Groenendaal, de andere villa met rieten kap van Klaas Kuipers, staat ook op de lijst. Dit huis is gebouwd voor de familie Bakhuis. Vreemd genoeg ontbreken de beide Aberson-panden: het Hooge Dak en ons huis. Allebei ook van Kuipers en gebouwd voor de familie Aberson, een familie die een niet te onderschatten rol heeft gespeeld in de, industriële, ontwikkeling van Olst.

Een redengevende omschrijving staat niet vermeld op de lijst van gemeentelijke monumenten. Men zal wel gedacht hebben: riet is rustiek en dus beschermenswaardig …. Geen oog dus voor het subtiele en elegante lijnenspel van Tuile du Nord!!

Zie ook:


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “En Kuipers’ nummer 5