En Kuipers’ nummer 5 1


En als je de vierde villa van de Olster architect Klaas Kuipers gevonden hebt, dan delf je door op Delpher. Met als resultaat nummer 5!!! Een dokterswoning onder architectuur van den heer K. Kuipers uit 1928. Zeven jaar jonger dan Villa Aberson.

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant 21-02-1928

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant 21-02-1928

Dokter J.U. Bolt, via Google is deze snel getraceerd. Een van de huisartsen in Olst is Pieter Dijksterhuis. Hij nam de praktijk in 2001 over van L.Ch. den Hollander, die de praktijk overnam van Pekelharing, die de praktijk op zijn beurt weer overnam van Bolt. Gevonden!! Deze villa ligt aan de Rozenhof, ook weer op enkele minuten wandelen van Villa Aberson.


De rietgedekte villa is, terecht, een gemeentelijk monument. Groenendaal, de andere villa met rieten kap van Klaas Kuipers, staat ook op de lijst. Dit huis is gebouwd voor de familie Bakhuis. Vreemd genoeg ontbreken de beide Aberson-panden: het Hooge Dak en ons huis. Allebei ook van Kuipers en gebouwd voor de familie Aberson, een familie die een niet te onderschatten rol heeft gespeeld in de, industriële, ontwikkeling van Olst.

Een redengevende omschrijving staat niet vermeld op de lijst van gemeentelijke monumenten. Men zal wel gedacht hebben: riet is rustiek en dus beschermenswaardig …. Geen oog dus voor het subtiele en elegante lijnenspel van Tuile du Nord!!

Zie ook:


Avatar

Over Villa Aberson

Wij wonen met z'n tweetjes in een monumentale villa in Olst, onder de rook van Deventer. De kinderen zijn al enkele jaren de deur uit: Ruimte genoeg dus. We heten u van harte welkom....

Een reactie stellen we op prijs

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “En Kuipers’ nummer 5