Exoten rond de IJssel


PapegaaiDe afgelopen Boekenweek was een goede gelegenheid om onze Salland-bibliotheek uit te breiden. De keuze lag voor de hand: Papegaai vloog over de IJssel van Kader Abdolah.

Het is het verhaal van een groepje asielzoekers dat ergens in de jaren ’80 vanuit het Midden-Oosten terechtkomt in een viertal protestantse dorpen ten westen van Zwolle. Zalk, Wilsum, ‘s Heerenbroek en Veecaten, de dorpjes liggen aan de rivier De IJssel, zo’n 30 km ten noorden van Olst. Deze locatie is vanzelfsprekend niet helemaal toevallig: Kader Abdolah kwam in 1988 via het asielzoekerscentrum in Apeldoorn in Zwolle terecht.

Voor inwoners van deze streek laat het boek zich voor een deel lezen als sleutelroman. Zoals altijd leidt het ook hier tot verontwaardiging van de personen die zich menen te herkennen in een romanfiguur en gegniffel van de omstanders. Maar ook is het een streekroman. De dorpen aan de IJssel worden herkenbaar beschreven door de ogen van de buitenstaanders. De rivier De IJssel speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de nieuwkomers. Praten met de rivier was niets nieuws voor haar, het was een deel van haar eigen oosterse traditie.

En het zeker ook een roman over het veranderende Nederland, met de Twin Towers en de moorden op Fortuyn en Van Gogh als kantelpunt. De oorspronkelijk welwillende houding naar de mysterieuze vreemdelingen uit exotische, verre landen slaat om in wederzijds onbegrip. En dan zijn we dus in het nu aanbeland.

Een wel erg kritiekloze rol is weggelegd voor Klazien uit Zalk. Wij kenden haar eigenlijk alleen van de onnavolgbare parodie van Wim de Bie als Berendien uut Wisp. Met verbazing lezen we hoe haar kwakzalverswijsheden met instemming worden geciteerd. Iemand met een duidelijk verstoord evenwicht wordt met wat kalmerende kruiden naar huis gestuurd. Na dit consult rijdt hij letterlijk van de brug af en verdwijnt spoorloos in de IJssel. Het geloof in haar kunnen blijft vervolgens onaangetast.

Enfin,…. het boek ligt voor u klaar in de Salon. Wij zijn benieuwd wat u ervan vindt.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.