Genius loci of tabula rasa


Het is nu al bijna 20 jaar geleden dat de machinefabriek van Aberson definitief haar deuren sloot. Bijna 20 jaar leegstand is goed af te lezen aan de gebouwen. De eerste gaten zijn al in dak gekomen en de goten hangen er schots en scheef bij. Desolaat maar ook wel weer fascinerend.

Voorzijde Abersonfabriek

Het grootste deel van het complex is gebouwd ergens voor of na 1980. Alleen de werkplaats aan de linkerkant en de markante schoorsteen zijn ouder. Op de luchtfoto van 1924 ontbreken ze nog. Op de foto van 1951 zijn ze al aanwezig. We dateren ze eerder dichter bij 1950 dan voor de Tweede Wereldoorlog. De schoorsteen staat nog op zijn oorspronkelijke plek. De werkplaats is later naar achteren verplaatst.

Hoogstraat fabriek Aberson Olst 1924Direct naast de fabriek, in het groen, ligt de villa. Rechts op de achtergrond de Havezathe Averbergen (1951).De Abersonfabriek rond 1960, op de achtergrond Havezathe Averbergen. De villa is net te zien, linksonder op de foto.

De machinefabriek en de familie Aberson hebben een belangrijke rol gespeeld in de industriële ontwikkeling van Olst. Tegenover de fabriek staat de woning van Johannes Aberson en ernaast Villa Aberson van zijn zoon Arnold en daar weer naast Tyron House van een van de twee laatste directeuren van de fabriek. Iets verderop ligt Het Hooge Dak dat gebouwd is voor Gerhard Johan, telg uit de derde generatie fabrieksdirecteuren. Arnold Aberson, de bouwheer van Villa Aberson, was zijn oom.

Achterzijde AbersonfabriekDe fabriek wacht geduldig op de sloophamer. Het is de bedoeling dat hier woningen komen. Vastomlijnde plannen zijn er nog niet.

Bij deze alvast een pleidooi om de geschiedenis van deze plek als uitgangspunt te nemen bij de ontwikkeling van deze locatie. Wie weet kan de schoorsteen behouden blijven. Ook interessant is de oriëntatie van Villa Aberson op de fabriek. Een mooie uitdaging voor de architect en stedenbouwkundige.

Vandaar dat het verhaal verteld moet blijven. Het verhaal van de plek, de genius loci. En het verhaal van generaties Olster ondernemers, en werknemers natuurlijk!!


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.