Het Hooge Dak


De periode na de Eerste Wereldoorlog moet een voorspoedige tijd geweest zijn voor de machinefabriek van Aberson. Tegelijk met Villa Aberson werd enkele honderden meters verderop een villa gebouwd voor Gerhard Johan Aberson, Het Hooge Dak. Gerhard Johan behoorde inmiddels tot de derde generatie fabrieksdirecteuren. Arnold Aberson, de bouwheer van Villa Aberson, was zijn oom.

Het Hooge Dak

Beide villa’s zijn onmiskenbaar ontworpen door de architect Klaas Kuipers. Als je goed kijkt zie je overal dezelfde elementen terugkomen.

Allebei de huizen hebben een voordeur met een schouderkozijn, een deur met een weerszijden een raam met daaronder een borstwering. Een aardige term: Dit wordt een melkmeisje genoemd. De jukvorm van het kozijn doet denken aan een melkmeisje dat twee emmers draagt. De zijlichten zijn uitgevoerd in glas in lood. Boven de ingang hangt een luifel aan trekstangen.

De opzet van de erkers komen overeen en de detaillering van het metselwerk is gelijk. Eén erker draagt een balkon. Dit is bij Villa Aberson jammer genoeg verdwenen. De andere erker heeft een bakstenen opbouw. Eén van de ramen op de bovenverdieping ligt gedeeltelijk buiten de gevel en wordt ondersteund door uitkragend metselwerk. Ook opvallend: beide huizen hebben een loggia.

De gevels zijn gemetseld in kruisverband met een knipvoeg. De plinten zijn geaccentueerd met een rollaag. Deze rollagen komen ook terug bij de beëindiging van de vensters en zijn hier iets rijker uitgevoerd met een naar voren springende streklaag. Deze streklagen zijn op meerdere plaatsen in de gevel als versiering toegepast.

Het Hooge Dak 6
In de detaillering komen de huizen overeen. De opzet is echter heel verschillend. Door het hoog opgaande, asymmetrische zadeldak van het hoofdvolume lijkt Het Hooge Dak meer op een landhuis. Dat verschil vind je ook terug in de plattegrond. Het Hooge dak heeft een grote rechthoekige, centrale hal met een monumentale trap. Boven het lange bordes bevinden zich twee grote glas in lood ramen.

Rond deze hal liggen de keuken, een grote salon en een eetkamer. Deze laatste twee zijn door middel van schuifdeuren met elkaar verbonden en vormen dus zo één grote suite.

Villa Aberson heeft meer de vorm van een klassieke villa, een vierkant blok met een symmetrische plattegrond. De voordeur, tochtportaal en trappenhuis liggen precies in elkaars verlengde en verdelen het huis in twee min of meer gelijke delen. In het rechtergedeelte zal zich het dagelijkse leven afgespeeld hebben. Hier was de suite iets korter omdat erachter de keuken lag. De suite aan de andere kant van het trappenhuis, de salon, is niet alleen langer maar ook groter omdat deze twee erkers heeft. Deze ruimte zal zeker gebruikt zijn voor de ontvangst van zakenrelaties. Je ziet de sigarenrook al omhoog kringelen….

Twee schitterende huizen dus en twee markante herinneringen aan de geschiedenis van een succesvolle ondernemersfamilie en hun machinefabriek.

Zie ook:


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.