Het utopische in de Sallandse natuur


Kasteel Groot Hoenlo te Olst, dependance van het Letterkundig Museum te Den Haag. Foto met een gedicht van E. Willems in handschrift. Bron: Letterkundig Museum.In de collectie van het Letterkundig Museum in Den Haag bevindt zich een foto van Groot Hoenlo met daaronder enkele handgeschreven dichtregels van Eldert Willems. De dichter en filosoof woonde van 1963 tot 1980 op dit landgoed. Zie: Een broedplaats van creativiteit en artistieke acties.

Het fragment is afkomstig uit zijn bundel Luchtkasteel. Op de achterflap schrijft Eldert Willems: De gedichten houden, hoop ik, iets vast van het utopische, wat te mooi is om waar te zijn in deze wereld, maar wat je soms tussen de bladeren door en bladstil luisterend in b.v. de Sallandse natuur nog tegenkomt.

Hoenlo

Het pad over de akker een verborgen begroeting
een huis in de kromming van de weg een hand heft

rook van blauwvuur, wintertakken en gloeiend hout
begin van adem op het veld waar het bos stond

het huis gesloten reageert kaarsrecht
met de wimpers van vensters

wanneer het glas van het omringende barst
en in het donker van de vijver

scheuren worden getrokken
tanden en het glazuur van wortels

Uit: Luchtkasteel. Uitgeverij Jimmink, Amsterdam 1977.

In de woorden van de dichter: het utopische…. te mooi om waar te zijn…. tussen de bladeren door en bladstil luisterend…. in de Sallandse natuur.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.