Karakter-beestjes


Drieluik Vic Savelkoul boven uw bed

Drieluik Vic Savelkoul boven uw bed

Aan het einde van de gang op de eerste verdieping en in één van uw slaapkamers van Villa Aberson hangen enkele series tekeningen van de kunstenaar Vic Savelkoul (1925-1999). Deze reeksen dateren uit 1980. Het zijn pentekeningen met Oost-Indische inkt.

Vervreemdende landschappen …. grillig gevormde wezens….? Deze hallucinerende voorstellingen vatte Vic Savelkoul samen onder de noemer 9 art.

De autodidact Vic Savelkoul begon pas laat, zo rond zijn 35e, met tekenen. Het schoolvoorbeeld van een romantisch kunstenaar: Ontslag nemen en de welvaartsmaatschappij de rug toe keren. Vanaf nu zou hij gaan leven van en voor de kunst.

Op de vraag van de dichter en kunstcriticus Paul Haimon waarom hij was gaan tekenen antwoordde hij: Ik trok een lijn over een blank papier en ik werd dronken…..

Naast tekenaar was hij ook dichter. In 1962 verscheen zijn bundel Vliegensvlug.

  Aap in tuin

  Mijn publiek bestaat uit
  kopers en verkopers
  tienrijendik
  maar soms zie ik nog
  van het uitstervend type
  een mens
  denkend naar mij staren

Zo roekeloos en vrijbuiterig hij was in zijn tekeningen, zo ingetogen en zoekend is Vic Savelkoul in zijn poëzie.

Luchtwezens, V.

Luchtwezens, V. De tekening hangt in onze privé-vertrekken. Op verzoek laten wij u deze graag zien.

Kort geleden hebben we een oudere tekening van Savelkoul in ons bezit gekregen: Luchtwezens V uit 1967. In datzelfde jaar had hij een expositie in Hulsberg. De al genoemde Paul Haimon schrijft in zijn bespreking van deze tentoonstelling over de pittige structuur van zijn tekeningen. Hij noemt het: gegrepenheden.

Haimon: Er zijn zwart op wit getekende figuren, als karakter-beestjes te onderkennen, of als ik-mens, wat ook karakter-aanduiding inhoudt. Hij heeft er zijn maatschappijvisie in ironische figuratie uitgedrukt.

9 artDe van oorsprong Limburgse kunstenaar verhuisde in 1978 naar Amsterdam. Uit deze periode dateert zijn 9 art. Hij overleed in 1999 en werd begraven op Zorgvlied in Amsterdam.

Bronnen

 • Paul Haimon: De moeilijke kunst van de grillige Vic Savelkoul. Spel rond innerlijke werkelijkheid. Limburgsch dagblad 16-09-1964.
 • Paul Haimon: Pittige structuur in Savelkouls tekeningen. Limburgsch dagblad, 08-04-1967.
 • Paul Haimon: Koele voornaamheid tekent werk Savelkoul. Limburgsch dagblad, 08-09-1973.

Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.