Nog één keer Kuipers 1


Begraafplaats Vredenhof Schiermonnikoog

Begraafplaats Vredenhof Schiermonnikoog

Na de vondst van de vijfde villa van Kuipers kregen we via Twitter nog een tip: het baarhuisje van de begraafplaats Vredenhof op Schiermonnikoog is ook ontworpen door Klaas Kuipers.

Uit de openbare aanbestedingen in de plaatselijke kranten krijg je snel een overzicht van zijn andere werk. De stoomzuivelfabriek, met paardenstal, van Wesepe uit 1914 is bijvoorbeeld van zijn hand.

Hij werkt regelmatig voor de plaatselijke industriëlen. Zo ontwerpt hij kantoren en werkplaatsen voor Zendijk (1916) en begeleidt een omvangrijke verbouwing voor Bakhuis, Olba 1922. Verder tekende hij dus de villa’s en verschillende woningen.

Coöperatieve stoomzuivelfabriek “Nieuw Leven” in Wesepe. Architect Klaas Kuipers

Daarnaast was Klaas Kuipers ruim 35 jaar, van 1913 tot 1949, gemeente-architect van Olst. Een artikel naar aanleiding van zijn 25-jarig jubileum geeft een aardig beeld van zijn werkzaamheden maar ook van de bedrijvigheid in deze “vooruitstrevende gemeente”. En dat was Olst toen zeker. Het laat mooi zien dat het vriendelijke plaatsje aan den IJsel al lang geen boerendorp meer was, en dat de industrie er welvaart had gebracht.

Artikel van 15 juli 1938 over het 25-jarig jubileum van de heer K. Kuipers bij de gemeente Olst. Via Herinner Je Olst

Artikel van 15 juli 1938 over het 25-jarig jubileum van de heer K. Kuipers bij de gemeente Olst. Via Herinner Je Olst

Zie ook:


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Nog één keer Kuipers

 • Villa Aberson Bericht auteur

  Toch nog een keer Kuipers: De 6e villa is inmiddels ook opgedoken. Diepenveenseweg 19, net nog in Olst. De villa is door Kuipers in 1923 gebouwd voor de Heer B. Stoffel uit Deventer.

  Naar alle waarschijnlijkheid zal dit Bernard Stoffel geweest zijn.* Eén van de toenmalige vennoten van Houthandel Stoffel uit Deventer. Dit bedrijf had in 1887 een weiland bij het Nijendal gekocht. De eikenbomen werden voor het hout gekapt en 3 jaar later kreeg Bernard het perceel in bezit. En bijna 35 jaar later bouwde hij dus deze villa hier op deze schitterende plek.

  Met dank aan de huidige bewoners voor deze tip!!!

  * Bron: De houthandel Stoffen van 1843 tot 1962. W. Rutgers, Deventer 1962.

  Foto’s van de laatste verkoop, alweer enkele jaren geleden: