Oblong, onderkast en schreefloos


En ook alweer bijna 40 jaar oud: De catalogus van joh’s aberson b.v., olst, holland uit 1976. Inderdaad, gedrukt in onderkast. En schreefloos. Modern in die tijd.

Eigentijds is ook de vormgeving en het oblongformaat van de brochure. Eigentijds, maar met een verwijzing naar traditie: De afbeelding op het omslag is een oude vormbak voor klei.

En zo begint ook de tekst: Ruim negentig jaar ontwerpt en bouwt Aberson al installaties voor steenfabrieken.

Ab_Katalog_1_titel

De catalogus uit 1976. Klik op de afbeelding om er doorheen te kunnen bladeren.

De folder is geschreven in 4 talen, Nederlands, Frans, Duits en Engels. Ambities waren er dus nog genoeg. Maar het mocht niet baten. Tien jaar later ging de fabriek failliet.

Hoe groot zal de oplage geweest zijn? Er moeten duizenden exemplaren van zijn gedrukt.

Bedrijfsdrukwerk belandt al snel in de papierbak. Maar wij hebben nu ook een exemplaar in ons bezit. Vandaag kregen wij deze catalogus cadeau van Giel van Hooff. Hij promoveerde nu alweer bijna 25 jaar geleden op een proefschrift over de Nederlandse machinenijverheid.
vormbak catalogus


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.