Olasfa: De Olster Asphaltfabriek


Dit willen wij u toch niet onthouden: Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo bezit een fraai tableau van 42 keramische tegels dat gemaakt is bij het 25-jarig bestaan van de N.V. Olster Asfaltfabriek.

De

Tableau van 42 keramische tegels bij het 25-jarig bestaan van de N.V. Olster Asfaltfabriek, door Goedewaagen in Gouda, 1938

Vanaf het begin van de 19e eeuw is er asfalt geproduceerd in de uiterwaard vlakbij Olst. In 1913 kwam de Olster Asphaltfabriek in handen van de familie Zendijk. De Zendijks waren ook eigenaar van de gelijknamige vleeswarenfabriek aan de andere kant van de winterdijk van de IJssel.

Olster Asfalt fabriekTussen de twee Wereldoorlogen groeide de Olster Asphaltfabriek tot een van de grotere leveranciers van asfalt voor de wegenbouw en de dakbedekking.

De Olster Asphaltfabriek is failliet gegaan in 1984. Wat rest is een sterk vervuild fabrieksterrein. Al jaren wordt er gewerkt aan de sanering.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.