Diepenveen


Klooster te Diepenveen. F.Berkhuys 1720.  Collectie: Historisch Museum Deventer.Het is slechts 6 kilometer van Bed & Breakfast Villa Aberson in Olst naar Diepenveen. Als u het Hanzestedenpad wandelt, van Deventer naar Olst, of omgekeerd natuurlijk, dan loont het zich om een lusje door Diepenveen te wandelen. Vanaf landgoed Rande is het nog geen 2 kilometer.

Fietst u de LF3-route dan komt u vanzelf door Diepenveen heen.

De oudste kern van dit mooie dorp, onder de rook van Deventer, is het voormalige middeleeuwse vrouwenklooster. Dit klooster van de Zusters van het Gemene Leven was het eerste klooster van deze orde. Het werd gesticht in 1400. Tijdens het beleg van Deventer in 1578 werd het klooster verwoest. De oude kapel is bewaard gebleven en is nu de Protestantse kerk van Diepenveen.

Enkele eeuwen later werd er weer een klooster in Diepenveen gevestigd, de Abdij Sion; het enige trappistenklooster in Nederland boven de grote rivieren. De abdij van Sion ligt enkele kilometers buiten het centrum, aan de rand van het landgoed De Kranenkamp.

Abdij van Sion. Foto: Paul van GalenWandel nog even door het oude centrum en vervolg daarna de weg terug naar het landgoed Rande. U bent nu ongeveer halverwege uw traject van het Hanzestedenpad. Nog een uurtje en u bent weer terug bij Bed & Breakfast Villa Aberson.