Giethoorn


Varen door Giethoorn
Giethoorn: Nederlandser kan het niet. Giethoorn ligt op zo’n 60 kilometer van Bed & Breakfast Villa Aberson.

In Giethoorn leefde men op, aan en met het water, zelfs de koeien werden via het water vervoerd. De rietgedekte boerderijen met kamelendaken, gebouwd op eilandjes en de karakteristieke bruggetjes zijn uniek voor de regio.

Kano’s, Gieterse punters en elektrisch aangedreven fluisterbootjes varen door de grachten en onder de karakteristieke boogbruggetjes door, met aan weerskanten boerderijen met prachtige rietgedekte daken. Giethoorn wordt niet voor niets het Hollandse Venetië genoemd.

Riettteelt in Nationaal Park Weerribben-Wieden Giethoorn ligt in het noordwesten van Overijssel. De natuur is er overweldigend, de historie is er rijk, de stilte is er oorverdovend en de mensen zijn er vriendelijk en gastvrij. Nationaal Park Weerribben-Wieden beslaat ongeveer 2/3 van het gebied. Het typische landschap van meren, smalle stroken land en water die elkaar afwisselen ziet u de turfwinning van weleer terug. Het veen werd uit het moeras omhoog gehaald en op smalle stroken land te drogen gelegd.

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van noordwest Europa. De waterkwaliteit is er zo goed dat de zeldzame otter hier zich letterlijk als een vis in het water voelt. Net als vele andere (zeldzame) dieren en planten, zoals de zwarte stern, de vuurvlinder, krabbescheer en de meest in het oog springende plant: het riet.

VollenhoveOnderweg naar Giethoorn kunt u bijvoorbeeld langs Vollenhove, Steenwijk en Blokzijl. In Vollenhove resideerde ooit de adel. Landgoederen, havezaten en een ruïne tonen de sporen van deze stad aan de Zuiderzee. Blokzijl floreerde in de gouden eeuw dankzij handel over de Zuiderzee, de koopmanshuizen met hals-, klok- en trapgevels geven u een blik terug in de tijd. Vele oorlogen hebben in de vestingstad Steenwijk gewoed. Eens bestierden de Spanjaarden de straten van Steenwijk. Diverse musea, bezoekerscentra en (begeleide) wandelingen vertellen u het verhaal van de streek.

Een dagje Giethoorn dus als u logeert bij Bed & Breakfast Villa Aberson.