Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug


Vanaf Bed & Breakfast Villa Aberson in Olst naar het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is het nog geen 25 kilometer.

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is één van de 20 nationale parken die Nederland rijk is. De nationale parken in Nederland vertellen het verhaal van de Nederlandse natuur.

Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is méér dan natuur. Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug vertelt ook het verhaal van de geologie, de ontstaansgeschiedenis die meer dan 150.000 jaar teruggaat, geomorfologie, (cultuur)historie, onderzoek en natuurgerichte recreatie. De Sallandse Heuvelrug heeft één van de grootste aaneengesloten gebieden met droge heide van west Europa met de daarbij horende kenmerkende soorten als struikheide, jeneverbes, roodborsttapuit, korhoen, nachtzwaluw en zandhagedis.

Het gebied van ongeveer 35 vierkante kilometer is in eigendom van en in beheer bij Staatsbosbeheer, de Vereniging Natuurmonumenten en enkele particuliere eigenaren. Samen met alle bij het gebied betrokkenen wordt aan het beheer en de inrichting gewerkt. Het IVN zorgt net als in de andere nationale parken in Nederland voor de coördinatie en uitvoering van een groot deel van de communicatie en educatie voor en over het nationaal park.

Bezoekerscentrum Sallandse HeuvelrugHet Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is vanuit verschillende richtingen te bezoeken via de zogenaamde ‘steunpunten’. Op die steunpunten vindt u informatie over routes, bezienswaardigheden en achtergrondinformatie over de natuur. Op de drie hoofdsteunpunten vertrekken de meeste excursies onder leiding van een natuurgids of boswachter. Deze drie hoofdsteunpunten zijn: Natuurdiorama Holterberg te Holten, Buitencentrum Sallandse Heuvelrug te Nijverdal en informatieschuur De Pas te Haarle.

De wandelpaden maken onderdeel uit van het wandelnetwerk Twente. De fietspaden zijn opgenomen in het fietsknooppunten netwerk. U wandelt of fietst van infopunt naar infopunt. Verdwalen is er niet bij….

  • Download hier een fietsroute over de Sallandse Heuvelrug van 30 km.
  • Klik hier voor meer informatie over het nationaal park en activiteiten.

Als u de Sallandroute oppikt, die langs Bed & Breakfast Villa Aberson komt, dan komt u vanzelf ook langs dit schitterende natuurgebied.