Olst


Willibrordkerk OlstHet dorpje Olst ligt aan de IJssel tussen Zwolle en Deventer, in Salland (Overijssel). Een typisch IJsseldorpje aan de voet van de winterdijk van de rivier: Een middeleeuwse kerk, een tweetal molens, oude boerderijen en enkele grote herenhuizen.

Het van oorsprong agrarische dorpje maakte echter in de tweede helft van de 19e eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog een grote economische bloei door. Langs de IJssel verschenen steenfabrieken. In het centrum van het dorp kwamen twee grote slagerijen, Olba en Zendijk, een melk- en een conservenfabriek. Twee machinefabrieken, Veerman en natuurlijk de machinefabriek Aberson, ontwikkelden zich als toeleveranciers van deze industrie.

Daarnaast lagen er in de uiterwaarden van de IJssel een grote asfaltfabriek, de Olster Asphaltfabriek, en de chemische fabriek Roxanne.

Olst, gezien vanaf het noorden. Links de schoorsteen van de Olba, in het midden de Willibrordkerk en rechts de watertoren.

Alleen de machinefabriek Veerman bestaat nog. De rest is geschiedenis. Maar dit industriëel verleden heeft wel zijn sporen nagelaten. De schoorsteen van de Olba is nog markant aanwezig in het silhouet van Olst. Niet minder opvallend zijn de grote fabrikantenvilla’s, zoals ‘t Polletje en Villa Aberson.

Nu is Olst een typisch forensendorpje geworden. Goed wonen op het Sallandse platteland, onder de rook van Deventer. De kruideniers heten Aldi en Plus. Natuurlijk is er een Action en het Kruidvat. De kappers hebben namen als Art of Hair en Pamela’s Hairfashion.

Het Willy DobbeplantsoenSuburbia, maar toch niet helemaal….

Welk dorpje van zo’n 4 duizend inwoners heeft bijvoorbeeld een Intercitystation of een heus Willy Dobbeplantsoen? Precies, dat plantsoen uit Wim T. Schippers´ televisieserie De lachende scheerkwast.

Olst is toch net even anders….

Nieuwsgierig naar Olst? Kom dan zeker een paar dagen logeren in Bed & Breakfast Villa Aberson. Aardig ter voorbereiding: Olst in oude ansichten.