Aardehuizen


Om dit moment wordt er in Olst hard gewerkt aan de bouw van een ecologisch wijkje van 23 zogenaamde Aardehuizen: Milieubewust en duurzaam.

Het meest spraakmakende onderdeel van dit project zijn de muren. Gebruikte autobanden worden gevuld met aarde en daarna opgestapeld. Hier tegenaan wordt een aarden wal opgeworpen. De zuidgevel is daarentegen helemaal van van glas. Maximale lichtinval dus en de dikke muren houden de zonnewarmte lange tijd vast.

Verder worden alle ecologische registers opengetrokken: Zonnepanelen, energiezuinige houtkachels, helofytenfilters, etc.

Er is bewust gekozen voor een eenvoudige bouwmethode. Eenvoudig en dus arbeidsintensief. Honderden vrijwilligers gaan de komende jaren meehelpen dit unieke wijkje te realiseren.

Een symphatiek project schrijven we schuldbewust: Als grootverbruikers van gas en electriciteit onderhandelen wij met de energiebedrijven zo ongeveer op directieniveau. Een bescheiden excuus: Is het rentmeesterschap van Villa Aberson niet ook een beetje duurzaam??

Benieuwd hoe de bouw vordert? U bent welkom bij Bed & Breakfast Villa Aberson. U wandelt in een kwartiertje naar de Aardehuizen.