Boerderij De Roze


Boerderij De RozeHet mooiste gebouw van Olst? Deze vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden. Het mooiste gebouw van Olst is Boerderij De Roze, aan de voet van de IJsseldijk, aan de noordzijde van het dorp.

De Roze, ook wel De Roos genoemd, dateert uit 1636 en is waarschijnlijk sindsdien als boerenbedrijf in gebruik. Niet spic-en-span kapotgerestaureerd, geen gefantaseerd, ideal-typisch boerenerf, nee gewoon een plek waar al eeuwenlang geboerd wordt. En dat is precies wat De Roze zo bijzonder maakt.

De bakstenen voorgevel heeft een in- en uitgezwenkte topgevel met op de overgang bescheiden lisenen.

Ansichtkaart De RozeBijzonder voor een boerderij! Deze 17e eeuwse gevels kun je tegen komen in steden als Deventer en Zutphen en worden om die reden ook het Gelders-Overijssels geveltype genoemd. Maar in Olst staat er dus ook eentje!!!

De drie grote schuifvensters zijn 18e eeuws. De kleinere ramen daarboven zijn kruisvensters en dus duidelijker ouder. Alleen het kalf is nog van natuursteen. Boven het dak rijst een zware, markante schoorsteen uit. Een opvallend element.
Boerderij De Roze
Het huisje ernaast maakt het geheel compleet. Ook deze gevel heeft schuifvensters. Net als het voorhuis gaat het over in een schuur. Het lage muurtje ernaast was waarschijnlijk de begrenzing voor het vee.

Niks aan doen, gewoon laten….

Boerderij De Roze, detail gevel bijgebouw
Beste boer: Laat de cursus Boerenerven verstek gaan en jaag de monumentenschilder, met zijn kwasten gedoopt in Okergeel en Ossebloedrood, van uw erf. Olst mag trots zijn op deze on-Nederlandse idylle.

En hiervoor hoef je dus geen duizenden kilometers voor te reizen. Gewoon op de fiets naar Bed & Breakfast Villa Aberson in Olst. Lekker weg in eigen buitenland!!