De schoorsteen van Olba


De schoorsteen van OlbaHet is nu bijna niet meer voor te stellen maar tot 1979 stond midden in het centrum van Olst een grote vleesfabriek, de Olba. Olba was een afkorting van Olst Bakhuis.

Klein Chicago aan de IJssel: In Olst waren twee grote slachterijen R. Bakhuis en Zonen, Olba, en Zendijks’ Exportslachterijen en Fabrieken. Op hun hoogtepunt boden de twee bedrijven werk aan meer dan 400 mensen.

De schoorsteen van Olba
Van Zendijk rest alleen nog een kantoor. De schoorsteen is van Olba. De panden tegenover ‘t Olde Postkantoor hoorden er ook bij. Hier was het kantoor gevestigd. Het hele terrein ertussen was fabriek.

Olba had zelfs een aansluiting op de spoorlijn. De rails liepen door tot aan de Aaldert Geertsstraat, bijna tot aan ‘t Olde Postkantoor dus.

Zendijk heeft haar poorten moeten sluiten in 1974. Olba heeft het nog 5 jaar langer volgehouden en is in 1979 gesloten.
Beeld Olba

Het beeld dat tegen de gevel van het voormalige kantoorgebouw staat, is kort geleden teruggeplaatst. Het was een geschenk van het Olba-personeel aan de directie ter ere van het honderdjarig bestaan, in 1932, van de fabriek.

De familie Bakhuis heeft de laatste twee vorige eeuwen een grote rol gespeeld in Olst. Naast de vleesfabriek was zij ondermeer ook eigenaar van een steenfabriek in de uiterwaarden van Fortmond, ‘t Haasje.

De beide fabrieken mogen dan gesloopt zijn, enkele grote villa’s van de familie Bakhuis, zoals ‘t Polletje en Groenendaal, zijn nog steeds beeldbepalend in Olst.

Als u vanaf Bed & Breakfast Villa Aberson naar het centrum wandelt, dan ligt het voormalige fabrieksterrein meteen aan uw linkerhand. In de kantoren zit nu een supermarkt. Op het parkeerterrein stond de fabriek.