De Watertoren van Olst


De tot appartementen verbouwde watertorenBoerderij De Roze mag dan wel het mooiste gebouw van Olst zijn, de watertoren is met stip het gekste: Een watertoren met een kruisbeeld erop…. Een kerk en watertoren in één! Een loggia op de bovenste verdieping? Dit zijn de galmgaten van de klokken.

Misschien wat veel architectonisch geweld voor het kleine luidklokje dat u tijdens uw verblijf in Bed & Breakfast Villa Aberson af en toe zult horen klingelen….

De kerk- annex watertoren is gebouwd in 1962 naar een ontwerp van de architecten P.J. de Gruyter en C. Poederoyen. Het kerkje staat een eind verderop, de Theresia van Lisieux. Een eenvoudig, bakstenen zaalkerkje uit 1952.

Een kerk- en watertoren? De spreuk die boven de ingang staat, is met dit gegeven in het achterhoofd op meerdere manieren te interpreteren: Water zal te voorschyn komen zodat het volk kan drinken.

Spreuk Watertoren
Het plan was om tegen de toren aan, in dezelfde typische wederopbouwstijl, een nieuwe kerk te bouwen. De tekeningen liggen in het gemeentearchief. Dit verklaart ook de wat vreemde, lege plek naast de toren.

Nu zijn hier de parkeerplaatsen voor de bewoners van de appartementen die enkele jaren geleden in de toren zijn gemaakt.

U begrijpt, één nachtje is echt niet genoeg in Bed & Breakfast Villa Aberson. In Olst en Salland valt genoeg te ontdekken.


Naschrift: Helaas, in oktober 2016 zijn zowel het kruis als de klok weggehaald. Een interessant stukje geschiedenis is hiermee verdwenen. Pecuniae causa, geld is de enige religie die overblijft…