De Willibrordkerk


De torenspits, die u vanaf de loggia en één van de slaapkamers van Bed & Breakfast Villa Aberson kunt zien, is van de toren van de Willibrordkerk: De dorpskerk van Olst.

Willibrordkerk Olst
De kerk is eigendom van de Protestantse Gemeente te Olst en wordt nog steeds gebruikt voor kerkdiensten.

Middeleeuwse kerken zijn vaak moeilijk te dateren: De oudste bouwfragmenten van de Willibrordkerk zijn waarschijnlijk 13e eeuws. Het grootste deel van de kerk is gebouwd aan het eind van de 15e eeuw, gotisch dus.

Toren van de WillibrordkerkDe tufstenen onderkant van de toren is Laat-Romaans, en dus ouder. Dat geldt ook voor de tufstenen delen van de muren van het schip.

De kerk is gebouwd op het hoogste punt van een rivierduin. Op deze plek heeft eerst een kapel gestaan van het hof Holsto, eigendom van het vrouwenklooster van Essen.

De kerk is regelmatig open. Loop zeker even binnen.

In de kerk zijn twee orgels aanwezig. Het grote orgel is uit 1810 en werd in 1880 door de gebroeders Van Oeckelen herbouwd. Het kleine Verschuerenorgel op het koor is afkomstig van de voormalige Gereformeerde Kerk in Olst.

Let ook op de Middeleeuwse gewelfschildering in het koor. Op de vloer liggen enkele grafzerken uit de 16de en 17de eeuw.

De Willibrordkerk ligt op nog geen 500 meter wandelen vanaf Bed & Breakfast Villa Aberson, net over het spoor.