Galerie de Pas


Galerie de Pas aan de Aaldert Geertsstraat is in 1873 gebouwd als gemeentehuis. De les van ‘t Olde Postkantoor onthouden? Rond 1900, rondboogramen…. Inderdaad ook dit was inderdaad een openbaar gebouw.

Galerie De Pas

Net als ‘t Olde Postkantoor is Galerie de Pas ontworpen door de architect is Herman van Harten uit Deventer.

Een ansichtkaart van 1910 leert dat het pand daarna nog flink verbouwd is. Het pand is inderdaad in 1926 gedeeltelijk vernieuwd. Het middenrisaliet met fronton en de monumentale trap dateert uit die tijd. De veel hogere eerste verdieping is een klassieke bel-etage geworden. Dit wordt geaccentueerd doordat de begane grond aan de voorzijde geen ramen heeft. Hierdoor lijkt het hele gebouw op een sokkel te staan. De dubbele trap versterkt dit beeld.

Gemeentehuis Olst 1935Gemeentehuis Olst 1910

Ambities kan het toenmalige gemeentebestuur niet ontzegd worden. Het laat ook zien dat Olst in die tijd al lang geen boerendorp meer was, en dat de industrie er welvaart had gebracht. Welvaart althans voor een kleine groep ondernemers als Bakhuis, Zendijk en natuurlijk Aberson. In navolging van de bouw van de grote villa’s zoals ‘t Polletje, het Groenendaal en Villa Aberson, moesten ook burgemeester en wethouders een passende huisvesting krijgen….

En dat is dus gelukt. Galerie de Pas is nog steeds een van de stijlvolste gebouwen van Olst.

Van 1953 tot 1980 was het Waterschap Salland in het pand gevestigd. Het gemeentebestuur was inmiddels verhuisd naar Huis Westervoorde. Sinds 1983 zijn de oude raadzaal, de hal en het gedeelte waar het secretariaat was gehuisvest, ingericht als expositieruimte, vandaar de naam Galerie de Pas.

Hoe klein het dorpje Olst ook is, er is genoeg te zien en te ontdekken. Boek dus gerust een nacht in Bed & Breakfast Villa Aberson.