Groot Hoenlo


Groot Hoenlo ligt op nog geen kilometer van Villa Aberson. Een idylisch wandelpad langs de Zandwetering, leidt er naar toe.

Groot Hoenlo

De oudste vermelding van de havezate Hoenlo dateert uit 1233. Fragmenten zijn nog middeleeuws. Verbouwing na verbouwing volgde, maar vooral rond 1900 is Hoenlo drastisch vernieuwd. De voorgevel met de markante klokgevel en ingangspartij dateert van 1897. De toren aan de achterzijde is gebouwd in 1904.

De turbulente bouwgeschiedenis van Hoenlo laat zich beter aflezen aan het interieur: Houtsnijwerk, stukplafonds, schoorsteenmantels, geschilderd behang en lambrizeringen in de modes van de afgelopen eeuwen.

In 1985 werd het huis opnieuw verbouwd en opgedeeld in een aantal luxueuze appartementen.

Jammer genoeg zijn Groot Hoenlo en de prachtige tuinen van het landgoed niet toegankelijk. Aan het eind van een lange oprijlaan ligt Groot Hoenlo onbereikbaar te wezen. Dit beeld wordt nog versterkt door de twee grachten die u van Groot Hoenlo scheiden.

Tsja, dan is Villa Aberson toch maar een bescheiden optrekje….

De ontdekking van de hemelHarry Mulisch verbleef in de jaren ’70 regelmatig op kasteel Groot Hoenlo. Het landgoed staat model voor Groot Rechteren in De ontdekking van de hemel.

In het boek huurden Max en Sophia, samen met de jonge Quinten, hier een appartement. De beschrijving van Mulish is waarheidsgetrouw. Hij concludeert tenslotte: “… maar het was onmiskenbaar een kasteel: een bouwwerk dat van een huis verschilde als een adelaar van een kip.”

De gelijknamige film is overigens gedraaid op Kasteel Het Nijenhuis, trouwens ook in de gemeente Olst-Wijhe.

In die tijd woonden er op Kasteel Hoenlo meerdere schrijvers en kunstenaars. Ook was er tijdelijk een dependance van het Letterkundig Museum gevestigd. Er werden vanuit Hoenlo twee landelijk bekende kunstmanifestaties georganiseerd: achtereenvolgend Y en EI. Mulisch heeft het in zijn boek over de “Aktiegroep Ei. Hoofdkwartier van de revolutie” die “de provincie in staat van proletarische paraatheid moet brengen.” De twee affiches van Maja van Pagée vormen een aardig tijdsdocument. En dat allemaal in Olst….

Affiche Maja van Pagée: Groot Hoenloo 25-26 mei 1969

Affiche Maja van Pagée: Manifestatie Ei 29-31 mei

Klein HoenloAls u verder wandelt en links aanhoudt, kunt u om het landgoed heen wandelen. Het huis meteen rechts is trouwens Klein Hoenlo. Klein Hoenlo is gebouwd in 1890 en maakt deel uit van het landgoed.

Via Boskamp gaat u dan weer terug naar Villa Aberson.

Een mooie avondwandeling!!