Het Boomstamhuis


Als u vanaf Bed & Breakfast Villa Aberson richting Boskamp wandelt, ligt na 500 meter het Boomstamhuis aan uw rechterhand. De naam behoeft geen toelichting.

Boomstamhuis

Olst heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Er wordt druk gebouwd aan de Aardehuizen en met de abcToek-Toek kunt u milieuvriendelijk de omgeving verkennen.

Allebei recente initiatieven. Het Boomstamhuis heeft echter de primeur van deze eeuw.

De eigenaar Lex Schra is jarenlang bosbouwer geweest. En als je dan eigenhandig (!) een huis wilt bouwen, dat ook nog milieuvriendelijk moet zijn, dan ligt het materiaal dus voor de hand: Het huis is opgebouwd uit 135 Douglasstammen, tachtigjarige bomen, duurzaam geteeld aan de overkant van de IJssel, op de Veluwe. De kieren zijn dichtgestopt met schapenwol.

Op deze plaats stond eerst een boerderijtje. Het Boomstamhuis is gebouwd op de oude fundering. Op het dak ligt de, tot puin vermalen, rest van het oude huis. Kijk, dat is pas hergebruik!! Tussen het puin is Sedum aangeplant, maar ook wilde planten en struiken mogen hun gang gaan. Als het maar isoleert en de warmte van de hoogrendement houtkachel tegenhoudt….

Ook voor de afwerking is zoveel gebruik gemaakt van sloop- en afvalmateriaal: Het steenwol onder het dak is afkomstig van een oud vrieshuis, de dakplaten van een gesloopte schuur.

Zelf gebouwd, zelf ontworpen en er zelf in wonen. Een jongensdroom in hout!!