Huis Westervoorde


Bed & Breakfast Villa Aberson is en eenvoudig en kloek gebouw uit 1921. Was het tien, twintig jaar eerder ontworpen dan was het waarschijnlijk gedoopt in een neo-sausje: Afhankelijk van de voorkeur van architect of opdrachtgever waren er zuiltjes naast de voordeur gekomen, timpaantjes op het dak of frivole jugenstil-guirlandes in de loggia. Een getrapt topgeveltje had ook best gekund.

Huis Westervoorde

Een decennium later zou de architect zich hebben kunnen uitleven in sierlijk metselwerk of zwaar aangezette raamkozijnen of, wie weet, had hij voor een wit gepleisterde betonnen doos gekozen met misschien zelfs een fenêtre en longueur op z’n Corbusier̕s. Al was dat natuurlijk ook leuk geweest!!

De kwaliteit van de villa zijn de verhoudingen. De detailleringen zijn functioneel: Eenvoudig rollagen markeren de plint en de lateien boven de raamkozijnen, de grootte van de ramen wordt bepaald door hun plaats in de gevel. De houten klossen van de goten en de overstekken zijn minimaal geprofileerd.

Huis Westervoorde: AchtergevelHuis Westervoorde: Zijgevel
Ook het Huis Westervoorde is op zo’n windstil moment binnen de architectuurgeschiedenis gebouwd. Westervoorde dateert uit 1795. De mode van het Hollands Classiscisme was al lang achter de rug en het 19e eeuwse palet van neo-stijlen moest nog worden opgezet. En wat dan overblijft is architectuur pur sang: De schoonheid van de eenvoud.

Let vooral op de dwingende symmetrie van het gebouw. Het is gespiegeld rond de lengteas en elke gevel zelf is ook weer symmetrisch. De regelmaat van de ramen wordt voortgezet met de blindnissen. Dit gaat mis bij de linkerzijgevel. In deze vleugel bevindt zich het trappenhuis.

Het dak is beeindigd door een eenvoudige kroonlijst, de zijgevels zijn daarnaast bekroond met een fronton. De achtergevel heeft slechts twee rijen van 3 ramen. Door de hoeklisenen, een verwijzing naar de klassieke kolossale orde, zuilen of pilasters over twee verdiepingen, blijft de gevel in evenwicht.

Het rijk besneden bovenraam van de voordeur is aangebracht tijdens de restauratie van 1953. Hierna werd het gemeentehuis. De hooiberg was het gemeentewapen van de vroegere gemeente Olst. De vruchten en korenaren symboliseren het agrarische verleden. De wentelende wielen verwijzen naar het industriële verleden.

Wandel, voordat u terug gaat naar Bed & Breakfast Villa Aberson, nog even door het centrum van Olst. Onderweg komt u alle 19e eeuwse neo-stijlen tussen Bed & Breakfast Villa Aberson en het Huis Westervoorde wel tegen.