‘t Polletje


Wie het breed heeft, kan het breed laten hangen. We hebben het over Albert Roelof Bakhuis, fabrikant te Olst. A.L. Bakhuis is de opdrachtgever van ‘t Polletje, de witte villa, schuin tegenover Bed & Breakfast Villa Aberson, 200 meter richting Boskamp. Maarten van Harte uit Deventer was de architect.

Het Polletje

Arnold Lodewijk Bakhuis. Uit: Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeldDe familie Bakhuis was Olst: Grootgrondbezitters, industriëlen, gemeenteraadsleden, wethouders en kerkbestuurders. Albert Roelof was een telg uit de derde generatie van dit ondernemersgeslacht. Zijn vader was de stichter van de Vleeswarenfabriek Olba en de steenfabriek ‘t Haasje. Onder Albert Roelof’s leiding groeide Olba uit tot een modern, grootschalig bedrijf. De poorten van Olba zijn uiteindelijk pas in 1979 gesloten.

Imponeer-architectuur: Groot, groter, grootst. Wat dat betreft is er weinig veranderd….

‘t Polletje is gebouwd in 1912. Zwitserland was rond die tijd voor de gegoede burgerij een populaire reisbestemming. Vandaar de stijl: de zogenaamde Chaletstijl, populair onder industriëlen.

Ansichtkaart Het Polletje rond 1925Balkons, balustraden, vakwerk, veranda’s, grote overstekken: ‘t Polletje is een schoolvoorbeeld van een fabrikantenvilla van rond 1900.

Als u de straat in wandelt die op het ‘t Polletje uit komt, de Kleistraat, dan staat een paar honderd meter aan de linkerkant ook een villa van de familie Bakhuis: Groenendaal. Deze is heel wat verfijnder qua properties. Dan kan ook niet anders. Groenendaal is ontworpen door architect Klaas Kuipers, de architect die ook Villa Aberson getekend heeft.