Overwetering


Eén van de indrukwekkendste huizen in Olst is Overwetering geweest. Het is in 1915 gebouwd voor notaris H.N. Sluis. In 1927 werd het woonhuis van Johannes Aberson. Johannes was in die tijd, samen met zijn broer Gerhard Johan, directeur van de fabriek.

Overwetering

Johannes overleed in 1960. Een jaar later liet zijn vrouw de inboedel veilen.

Leeuwarder Courant 9 november 1961Een advertentie uit die tijd geeft een beeld van de welvaart van de familie. De verkoop wordt groots aangekondigd als een belangrijke kunst- en antiekveiling.

Al blijft het moeilijk om een indruk te krijgen van de welstand waarin de Aberson’s leefden. Deze Johan liet 12 jaar eerder nog voor zijn zoon Tyron House bouwen. Het huis dat in 1954 gebouwd werd voor de zoon van zijn broer, de neef van PD dus, heeft al heel wat minder allure. Dit is overigens de woning naast Tyrone House. Aan de andere kant staat Villa Aberson.

Deze laatste generatie leefde, zo gaan de verhalen, zeker niet op grote voet. De fabriek ging voor alles. PD reed dan weliswaar een grote Pontiac, maar, wordt er dan meteen bij verteld, heus geen nieuwe, hij kocht steeds een tweedehands….

Uiteindelijk wordt Overwetering in 1962 gekocht door de gemeente Olst en enkele jaren later gesloopt.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.