Pernambuco


Ook wij moesten het even opzoeken: Pernambuco ligt in het oosten van Brazilië. We hadden elders* al gelezen dat de Machinefabriek van Aberson steenmachines exporteerde naar een groot aantal landen in Europa en zelfs naar Rusland en Mexico. Brazilië kan nu ook aan dit lijstje toegevoegd worden. En, als we afgaan op het artikeltje in het Deventer Dagblad van 3 oktober 1929, ook Argentinië dus.

Wat met West-Indië bedoeld wordt, is niet helemaal duidelijk. Dit kan het Caribisch gebied zijn, maar ook bijvoorbeeld het al genoemde Mexico.

Artikel Deventer Dagblad van 3 oktober 1929. Met een colli wordt een kist of krat bedoeld. Letterlijk: verpakkingseenheid.

Artikel Deventer Dagblad van 3 oktober 1929. Met een colli zal een kist of krat bedoeld zijn. Letterlijk: verpakkingseenheid.

Het optimisme dat spreekt uit het stukje zal snel achterhaald blijken. 3 Weken later gaat de Beurs van Wall Street onderuit. In de crisisjaren die volgen, stagneert de afzet en daalt het personeelsbestand met bijna de helft.

Pas na de Tweede Wereldoorlog keert het tij. De jaren daarna zijn zeer succesvol en zal de omzet snel toenemen. En dat had de journalist wel goed gezien: Daar de Olster industrie een goeden naam heeft, is daar wel kans op. 

*Hilferink, J.D., Bedrijvigheid in Olst. Opkomst en ondergang van een plattelandsnijverheid. Olst 2003.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.