Ramen zijn geen koekenpannen


Het mag bescheiden klinken, maar sommige van de gelukkigste en vreedzaamste momenten van mijn leven heb ik doorgebracht met ramen lappen. Met deze openingszin vat Anton Valens ons meteen bij de lurven.

Zoals u aan de boekenkast in uw salon kunt zien, wordt er hier in Villa Aberson heel wat afgelezen, maar nooit kwamen we onze dagelijkse beslommeringen zo fraai verwoord tegen in de Nederlandse literatuur.

Ramen lappen: Het is mogelijk om op één en hetzelfde moment je ogen over de donkere ruimte aan de binnenzijde van het glas te laten dwalen én over de reflecties van de lucht de bomen en de gebouwen achter je.

Zin na zin gaat deze lofzang door. Ramen lappen is verwant aan schilderen. [] Met de spons schilder je met vrijwel onzichtbare verf, woest, vol met de armen, vanuit de schouder, als het even kan vanuit de heupen, zoals Jackson Pollock, met de wisser als spalter.

Anton Valens schrijft vanuit zijn ervaringen als medewerker bij de Thuiszorg. Hij verzorgde zijn cliënten, wij ontvangen gasten, maar verder is het, voor zowel hem als voor ons, vooral stofzuigen, bedden opmaken en…. ramen lappen….

Wij zijn geraakt door zijn poëtische beschrijving van het metier, al verschillen we vakinhoudelijk van mening. Om lekker te kunnen drogen heb je volgens Anton Valens toch wel drie zemen nodig: een lap voor het houtwerk en om de wisser aan af te vegen, een goede zeemleren lap voor het glas en een extra zeem om achter de hand te houden voor randen en bijzondere situaties, Wij zweren bij de theedoek, al beamen we meteen dat dit wel stofjes kan achterlaten. Navrijwen met Mr Bling is ons devies.

Over de vraag wat in het water moet zijn we het wel weer eens. Hij kiest, zoals wij ook doen, voor een ontvetter, maar met mate – net als bij het middel dat je aan olieverf toevoegt om het te verdunnen, is een druppeltje genoeg.

Ramen zijn geen koekenpannen. Ramen doe je met liefde en beleid. Zo is het precies!!!!

Ramen lappen is een verhaal van Anton Valens uit de bundel: Meester in de hygiëne. Amsterdam, Uitgeverij Augustus, 2004.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.