Société Musée Lalique Pays Bas


Het zal bij u thuis wel hetzelfde zijn: post komt er nauwelijks en wat er in de bus valt is eigenlijk altijd ongevraagd en meestal ook ongewenst. Maar gisteren plofte hier een dikke envelop op de mat waar we wel blij verrast door waren. Afzender: Société Musée Lalique Pays Bas.

Op de foto: Salle à manger paviljoen René Lalique op de Paris Exposition nternationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes (1925)

Met het schaamrood op de kaken moeten we bekennen dat we hier nog nooit van gehoord hadden. En misschien gaat er bij u ook niet meteen een belletje rinkelen. Vandaar even een stukje.

De Société Musée Lalique Pays Bas, het Lalique Museum Nederland, is een particulier museum in Doesburg, geheel gewijd aan de Franse edelsmid en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945). Er zijn slechts drie musea in de wereld over Lalique. In Japan, Frankrijk en Doesburg dus. 45 km van Olst.

René Lalique is één van de belangrijkste glaskunstenaars van de Franse art nouveau. Hij werkte, zoals dat altijd genoemd wordt, voor de Groten der Aarde maar er zijn ook veel ontwerpen in hoge en dus goedkopere oplages geproduceerd. Iedereen kent wel zijn parfumflesjes. Nu een zeer gewild verzamelobject.

In de envelop zat de catalogus van de tentoonstelling KONINKLIJK LICHT: Koninklijke geschenken en lichtontwerpen van René Lalique. Als internationaal gevierd kunstenaar werkte hij onder andere voor Europese vorstenhuizen en zelfs voor de keizerlijke familie van Japan. Deze tentoonstelling geeft een beeld van de opdrachten die hij voor hen gemaakt heeft.

Net als Villa Aberson, is ook het Lalique Museum vanwege de Corona-maatregelen in ieder geval nog tot 28 april gesloten. De tentoonstelling is gelukkig te zien tot halverwege het komende jaar. Zeker naar toe dus!!

KONINKLIJK LICHT: Koninklijke geschenken en lichtontwerpen van René Lalique. Een tentoonstelling van 8 december 2019 tot en met 20 juni 2021. Lalique Museum Nederland, Gasthuisstraat 1 Doesburg. (Copyright foto’s: Société Musée Lalique Pays Bas.)


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.