Toch maar weer gaan schilderen?


Wolfdak en schedel
Het intrigerendste kunstwerk in ons huis hangt boven de bank in uw salon. Isolation uit 1979 van Ronald Medema. Het is één van de drie etsen waarmee hij is afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten ‘Vredeman de Vries’ in Leeuwarden. Toentertijd terecht beoordeeld met een 10.

In datzelfde jaar, na zijn afstuderen, maakt hij een serie vergelijkbare etsen. Ook in zwart-wit. Een aantal is opgenomen in de dichtbundel Wolfdak en Schedel van Jan Kooistra. (Groningen: Stabo/All-round, [1981]. Litteraire reeks nr. VII.)

In de jaren daarna wordt zijn werk steeds abstracter en kleurrijker: van woest, met grove streken, beschilderde doeken tot minimalistische figuren op houten paneeltjes.

Sinds 2002 legt Ronald Medema zich uitsluitend toe op het ‘schrijven’ van iconen. Iconen zijn binnen de beleving van de orthodoxe kerk letterlijk vertolkingen van ‘het Woord’ in lijn en kleur. Hij trad toe tot de Grieks-orthodoxe Kerk en ziet het nu als zijn roeping om ooit het ware gelaat van Christus te mogen schilderen.

Van vrije en ongedwongen kunstenaar tot een iconenschilder die, vanuit de aard der zaak, gevangen zit in het keurslijf van een eeuwenlange traditie. Een resolute stap dus. Althans voor een buitenstaander.

Deze week maakte Ronald Medema ook schoon schip met de fysieke restanten van zijn verleden. In het Kunstcentrum ‘De Oude School’ in Midwolde was er een grote uitverkoop van zijn oude werk.

De schreeuw der wanhoop De Geldeters

U begrijpt het al: we hebben alsnog deze twee etsen kunnen bemachtigen. En inderdaad van de serie uit de dichtbundel Wolfdak en Schedel. De Geldeters en De schreeuw der wanhoop. Allebei uit 1979.

Twee fraaie etsen erbij maar ook leuk om Ronald Medema te ontmoeten.

1979: 35 jaar later inmiddels. Voor ons allemaal is het omzien….

Een mooi afscheidswoord: Misschien moet ik toch maar weer gaan schilderen!


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.